Volgend weekend vindt weer de jaarlijkse Open Monumentendag plaats. We vroegen aan verschillende collega’s welke monumenten zij zeker zouden aanraden om dit weekend te bezoeken.

 

Walter van Nieuwland restauratiedeskundige

“Een verborgen parel”
Over de vraag welk monument Walter zou aanraden, hoeft de restauratiedeskundige niet lang na te denken: ”het oudste gebouw van Leiden, hart van de Universiteit van Leiden, ik heb het natuurlijk over het Academiegebouw, gelegen aan het Leidse Rapenburg!”

 

Dit karakteristieke gebouw met overdekte binnenplaats, statig auditorium met hoge glas-in-lood ramen, het met handtekeningen volgeschreven zweetkamertje, de vele portretten in de senaatskamer, is tijdens de open monumentendagen ieder jaar weer een publiekstrekker.

 

“Maar wat het gebouw voor mij echt bijzonder maakt zijn de houtskooltekeningen op de muur van het trappenhuis van de hand van niemand minder dan Victor de Steurs. De Steurs, een van de eerste pleitbezorgers voor het behoud van monumenten en daarmee de grondlegger van de monumentenzorg in Nederland, liet zich naar verluid, een nacht insluiten in het gebouw en tekende in enkele rake schetsen het studentenleven, van het verlaten van het ouderlijk huis tot het behalen van het examen en de eerste baan. Bijzonder dat de tekeningen van een baldadige student niet gelijk de volgende dag weggeveegd zijn, maar nu ca. anderhalve eeuw later nog steeds te bewonderen zijn”.

 

Openingstijden
zaterdag 8 sep 12:00 – 17:00 uur
zondag 9 sep 10:00 – 17:00 uur

 

De Waag
Ook de Waag in Schiedam, gelegen naast de Grote- of Sint Janskerk is volgens Walter zeker een bezoekje waard. “Als commissielid van de commissie Ruimtelijke Kwaliteit was ik nauw betrokken bij de renovatie, waarbij ook de authentieke balans met waagschalen is teruggebracht in de Waag”.

 

Openingstijden
zaterdag 8 sep 09:30 – 17:00 uur
zondag 9 sep 12:00 – 16:00 uur

 

Lisanne van den Bulk adviseur erfgoed

Watertoren van Vlaardingen
Lisanne raadt zeker een bezoek aan de Watertoren aan. “Hier ben ik nog niet in geweest, maar ben wel heel benieuwd hoe het is geworden. Ik ga hier zeker heen! Interessant om te zien hoe een watertoren na 20 jaar leegstand toch een nieuwe bestemming heeft gevonden. Deze watertoren, die gebouwd is in 1955 en tot 1985 gebruikt werd voor de drinkwatervoorziening, is omgebouwd tot een bed en breakfast, waarbij de karakteristieke elementen van het exterieur bewaard zijn gebleven.”

 

Openingstijden
zaterdag 8 sep 12:00 – 17:00 uur

 

Het Schuitvlot
Een ander monument dat Lisanne zeker zou aanraden is gelegen in Middelburg; het Schuitvlot. “Wat voor mij bijzonder is aan deze locatie is de ‘verborgen’ Koude Oorlog-bunker. Tijdens een rondleiding van een gids heb ik zelf kunnen ervaren hoe Europa in de ban was van de Koude Oorlog”.

 

Openingstijden
zaterdag 8 sep 12:00 – 17:00 uur
zondag 9 sep 10:00 – 17:00 uur

 

De Porceleyne Fles
Tot slot gaat Lisanne zeker nog even langs bij de Porceleyne Fles. “Wat ik prachtig vind aan dit rijksmonument is de toepassing van bouwkeramiek in vele verschillende kleuren. De binnentuin met de galerij doet denken aan een kloostergalerij, maar is niet als zodanig voor gebouwd. Met deze galerij toonde de fabriek haar kunnen op het gebied van bouwkeramiek op de Wereldtentoonstelling in 1900 te Parijs, waar zij de hoofdprijs won”.

 

Openingstijden
Zaterdag 10:00 – 17:00
Zondag 10:00 – 17:00

 

Koninklijke Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek
Ook collega’s met andere expertises hebben zo hun eigen motieven om een bepaald monument te bezoeken; zo raadt collega Hasan de Koninklijke Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek aan.

 

“Dit voormalige hoofdkantoor van de Koninklijke Gist-Brocades spreekt tot de verbeelding. Interessant aan deze locatie vind ik de – voor die tijd nieuwe – wijze van zakendoen: grondlegger Jacques van Marken geloofde in sociaal ondernemerschap. ‘De fabriek voor allen, allen voor de fabriek!’ Dat zie je ook terug in de opzet van de woonwijk, waar hij tussen zijn personeel woonde (in een wel iets mooiere en luxere woning, maar toch).

 

Speciaal aan deze woonwijk – het Agnetapark – is trouwens dat het in twee fases is opgezet, wat vooral zichtbaar is in het park. Het oude gedeelte is meer in Engelse landschapsstijl opgezet, terwijl het latere gerealiseerde gedeelte meer in Franse stijl is ontworpen”.

 

Openingstijden
Zaterdag 10:00 – 17:00
Zondag 12:00 – 17:00