Komend weekend 12 en 13 september staat Open Monumentendag 2020 in het teken van leermonumenten. Ook de Open Monumentendagen zijn dit jaar anders dan anders door corona. Niet alle monumenten zijn open voor publiek, enkele openen hun deuren digitaal  en er zijn fiets- en wandelroutes gemaakt. 

 

Dorp, Stad & Land tipt u deze week elke werkdag een erfgoeditem, om in de buitenlucht te bezoeken, te beluisteren of te beleven, zodat u  – vanachter uw beeldscherm, of op gepaste afstand van elkaar – van de het erfgoed kan genieten en leren!

 

Ook al zou u het museum niet binnengaan, een bezoek aan het Watersnoodmusuem in Ouwerkerk in Zeeland is alleen al een bijzondere landschappelijke beleving. Midden in het uitgestrekte landschap bij Nieuwerkerk liggen in de dijk vijf enorme betonnen caissons die het laatste dijkgat dichtten dat door de watersnoodramp in 1953 werd veroorzaakt. Vanuit Engeland zijn de enorme betonnen “kisten” naar Nederland gevaren en werden ze met militaire precisie in het dijkgat afgezonken. In deze betonnen bouwwerken is het watersnoodmuseum gevestigd. Een bijzondere herbestemming waarover Dorp, Stad & Land zo’n 10 jaar geleden mee-adviseerde.

 

De betonnen caissons waarin het Watersnoodmuseum is gevestigd. Foto door: VVV Zeeland

 

Naast de caissons zijn de geschenkwoningen een van de weinige fysiek tastbare herinneringen aan de ramp. De houten woningen werden geschonken door Noorwegen, Zweden, Finland, Oostenrijk, Denemarken en Frankrijk. De prefab-woningen werden als bouwpakketten naar Nederland verscheept en geplaatst in de overstroomde gebieden in Zuid-Holland, Zeeland en Brabant. Er zijn verschillende typen woningen: twee-onder-een-kap, bungalows en woningen met een verdieping en kap. Vaak staan er meerdere geschenkwoningen bij elkaar, en soms staan ze solitair in het landschap. In het Watersnoodmuseum kunt u een volledig ingerichte Deense geschenkwoning bezichtigen.

Dorp, Stad & Land inventariseert in opdracht van de provincies Zuid-Holland en Zeeland de nog zo’n 600 resterende geschenkwoningen in beide provincies en onderzoeken welke woningen er nog zijn. 

 

Noorse geschenkwoningen in Burgh-Haamstede. Foto: DSL

 

Het Watersnoodmuseum is geopend van 1 april tot 1 november. https://watersnoodmuseum.nl/