Komend weekend 12 en 13 september staat Open Monumentendag 2020 in het teken van leermonumenten. Ook de Open Monumentendagen zijn dit jaar anders dan anders door corona. Niet alle monumenten zijn open voor publiek, enkele openen hun deuren digitaal  en er zijn fiets- en wandelroutes gemaakt. 

 

Dorp, Stad & Land tipt u deze week elke werkdag een erfgoeditem, om in de buitenlucht te bezoeken, te beluisteren of te beleven, zodat u  – vanachter uw beeldscherm, of op gepaste afstand van elkaar – van de het erfgoed kan genieten en leren!

 

Herbestemming van school De Toorts in Zwijndrecht

 

Wonen in een oud klaslokaal komt steeds vaker voor. Scholen lenen zich uitermate goed voor herbestemming. In gemeente Zwijndrecht adviseerde Dorp, Stad & Land over het realiseren van 4 eengezinswoningen in het naoorlogse schoolgebouw De Toorts (1952) van architect L.D. Landman uit Leiden. De school is een gemeentelijk monument.

 

Het gebouw kenmerkt zich door een grote centrale ingangspartij met stalen ramen en opvallende kap. De bestaande plattegrond en het goed doordachte nieuwe ontwerp maakte het mogelijk elke woning een eigen entree aan de straat te geven. Het voormalige schoolplein aan de achterzijde wordt ingericht als een deels gemeenschappelijke tuin voor de bewoners. 

 

Kenmerkende centrale ingangspartij met luifel. De stalen ramen in het gebouw blijven behouden. Foto: TSU Ontwikkeling

 

Voorzijde van de school: een impressie van het ontwerp, door TSU Ontwikkeling

 

Achterzijde van de school, met semi-gemeenschappelijke tuinen: een impressie van het ontwerp, door TSU Ontwikkeling

 

De nieuwe plattegrond met vier zelfstandige woningen, door TSU Ontwikkeling

 

Wanneer een herbestemming niet direct voor de hand ligt, biedt Dorp, Stad & Land  ondersteuning door middel van een monumentenkompas. Daarbij wordt onderzocht welke functies zich lenen voor het monument en welke ingrepen maximaal kunnen plaatsvinden, mét behoud van de monumentale waarde.