De oudste waterlinie van Nederland is de afgelopen jaren flink gerestaureerd en verbouwd. Dat wordt op zondag 20 oktober groots gevierd tijdens de OPEN DAG van de West Brabantse Waterlinie. De dag start om 11 uur met de opening van Fort Henricus in Steenbergen.

 

Het bijna 400 jaar oude fort is aangelegd om de inundatiesluis en de haven van Steenbergen te verdedigen. Het is samen met het Ravelijn in Bergen op Zoom, Fort de Roovere in Halsteren en de Waterschans één van de belangrijkste verdedigingswerken van de West Brabantse waterlinie.

 

Als onderdeel van het project Landschappen van Allure is de in verval geraakte linie de afgelopen jaren in ere hersteld. Met respect voor cultuurhistorie en ecologie zijn de forten gerestaureerd en is het gebied aantrekkelijk gemaakt voor recreatie, ondernemen en beleving. Thematische routes verbinden het gebied, een nieuw fietspad verbindt de stad met het platteland en er zijn een aantal nieuwe projecten gerealiseerd, zoals de bijzondere uitkijktoren/tribune “Pompejus”.

 

Op verzoek van de gemeenten Steenbergen en Bergen op Zoom is door Dorp, Stad en Land een evaluatie uitgevoerd gericht op de ruimtelijke kwaliteit en de beleving van de verschillende deelprojecten van de West-Brabantse Waterlinie. De realisatie is in volle gang, er worden fantastische dingen gerealiseerd en er liggen nog meer kansen. De West-Brabantse Waterlinie is een bijzondere, krachtige aanwinst voor het landschap van de provincie Noord-Brabant.

 

Het volledige programma van de open dag vind je HIER.