Dorp, Stad en Land was tijdens haar onderzoek naar de historisch waardevolle groenstructuren in opdracht van gemeente Ridderkerk onder de indruk van begraafplaats Vredehof. Het is bijzonder dat een bescheiden stadje als Ridderkerk in de vorige eeuw een vooraanstaand landschapsarchitect als Jan Vroom jr. opdracht gaf om de begraafplaats te ontwerpen. De architect was vierde generatie in lijn van de bekende familie van tuinarchitecten. Zo maakte zijn vader reeds naam met zijn ‘slingertuinen’ bij Groningse herenboerderijen. De opdracht voor het aanleggen van de begraafplaats was tekenend voor het optimisme en zelfvertrouwen van Ridderkerk, dat een bloeiperiode doormaakte door de scheeps- en machinebouw.

 

De begraafplaats is gefaseerd aangelegd tussen 1953 en 1970. Het ontwerp kenmerkt zich door een geometrische vormentaal met heldere hoofdassen en zichtlijnen. Het contrast tussen open velden, besloten groene kamers met blokhagen en lange zichtlijnen naar de omgeving, toont de invloed van de moderne landschapsstijl. De begraafplaats heeft een zeer rijke diversiteit aan boomsoorten, heesters, struiken, blokhagen en vaste planten. Vroom was een tuinarchitect met een eigen kwekerij, wat zeker zal hebben bijgedragen aan de aandacht voor de beplanting, met de heesters en bomen in het bijzonder. De oorspronkelijke aula, het hekwerk en de zonnewijzer zijn van gemeentearchitect H.J. Hardeman. In de periode 1920 tot 1960 bouwde hij een oeuvre op in de traditionalistische stijl van de wederopbouwperiode. Veel van zijn bouwwerken zijn inmiddels gesloopt.

 

Onze specialist Suzanne Loen richtte zich samen met het onderzoeksteam bij deze studie naar de begraafplaats op het geheel van zowel de bebouwing, als de beplanting, paden, grafvelden en specifieke graven. De studie is uitgevoerd in 2018-2019 en maakt deel uit van een breder lopend onderzoek naar de cultuurhistorische waarden van Ridderkerk. Wilt u meer weten over dit project of heeft u andere vragen? Neem dan contact met ons op.

 

 

Aula op begraafplaats Vredehof naar ontwerp van architect H.J Hardeman