Komend weekend 12 en 13 september staat Open Monumentendag 2020 in het teken van leermonumenten. Ook de Open Monumentendagen zijn dit jaar anders dan anders door corona. Niet alle monumenten zijn open voor publiek, enkele openen hun deuren digitaal  en er zijn fiets- en wandelroutes gemaakt. 

 

Dorp, Stad & Land tipt u deze week elke werkdag een erfgoeditem, om in de buitenlucht te bezoeken, te beluisteren of te beleven, zodat u  – vanachter uw beeldscherm, of op gepaste afstand van elkaar – van de het erfgoed kan genieten en leren!

 

Openluchtscholen in Nederland, een interview met Dolf Broekhuizen

 

Bij het (her)openen van de basisscholen na de eerste corona-uitbraak werd Dolf Broekhuizen, architectuurhistoricus, schrijver en adviseur van Dorp, Stad & Land, geïnterviewd over hygiëne-maatregelen bij de vroegere openluchtscholen. Architecten stelden toen allerlei handige nieuwe oplossingen voor vanwege de behoefte aan een hygiënische schoolomgeving, welke ook nu weer inspiratie kunnen bieden aan een hygiënische schoolomgeving.

 

De Eerste Nederlandse buitenschool opende in Den Haag als een van de eerste openluchtscholen in Nederland. Begin van de twintigste eeuw startten de lessen. Bij voorkeur in de buitenlucht in de Scheveningse duinen. Alleen bij zeer slecht weer werd uitgeweken naar de overdekte lokalen. In 1933 verscheen in ‘Tegen de Tuberculose’ een projectbeschrijving naar aanleiding van een nieuw gebouw.

 

Bron: Tegen de Tuberculose, 1933, nr 5. Foto gemaakt door: Van Ojen, Den Haag

Met openluchtscholen kreeg Nederland internationale faam binnen de architectuur- en onderwijswereld. In het overzichtswerk Openluchtscholen in Nederland (redactie Broekhuizen, 2005) zijn tal van gebouwen van de openluchtschoolbeweging afgebeeld en uitgelegd. Architecten vonden boeiende oplossingen voor nieuwe behoeften aan hygiëne, gezondheid en onderwijs.

 

Dolf Broekhuizen, Openluchtscholen in Nederland, onderwijs en gezondheidszorg 1905-2005

Het interview van 10 maart 2020 kunt u terugluisteren op de website van VPRO OVT radio 1: https://www.nporadio1.nl/ovt/onderwerpen/58411-2020-05-10-openluchtscholen