Komend weekend 12 en 13 september staat Open Monumentendag 2020 in het teken van leermonumenten. Ook de Open Monumentendagen zijn dit jaar anders dan anders door corona. Niet alle monumenten zijn open voor publiek, enkele openen hun deuren digitaal  en er zijn fiets- en wandelroutes gemaakt. 

 

Dorp, Stad & Land tipt u deze week elke werkdag een erfgoeditem, om in de buitenlucht te bezoeken, te beluisteren of te beleven, zodat u  – vanachter uw beeldscherm, of op gepaste afstand van elkaar – van de het erfgoed kan genieten en leren!

 

Cultuur en ruimte op eiland Tiengemeeten in de Hoeksche Waard

Gemeente Korendijk gaf in 2013 Stichting Dorp, Stad & Land opdracht om de ruimtelijke cultuurhistorie van het gehele grondgebied van de gemeente te inventariseren, te waarderen en op de kaart aan te duiden. De historische kernen van de drie voorstraatdorpen Goudswaard, Piershil en Nieuw-Beijerland en het dijklintdorp Zuid-Beijerland bezitten bijzondere cultuurhistorische waarden. Deze oude dorpen liggen in een beeldschoon landschap met vele karakteristieke boerderijen in open polders, met gebogen dijken, kronkelende kreken, gorzen en grienden, waar natuur en cultuur geleidelijk in elkaar overgaan. Het dijklint Zwartsluisje en de buurtschappen Nieuwendijk en Zuidzijde zijn wat later ontstaan. Tiengemeten neemt een uitzonderlijke plek in door de dynamiek van het menselijk ingrijpen; het eiland is ingepolderd, in cultuur gebracht als agrarisch gebied en recent weer grotendeels terug gegeven aan de natuur.

 

Korendijk en de 4 andere gemeenten in de Hoeksche Waard zijn inmiddels samengevoegd tot een nieuwe gemeente. Dorp, Stad & Land werkt nu aan de harmonisatie van de gemeentelijke monumentenlijst, zodat ook in Cromstrijen en Korendijk objecten beschermd worden. In dat kader bezocht Dorp, Stad & Land het eiland Tiengemeten opnieuw in februari 2020. Waardevolle bouwkunst omvat de boerderijen en woningen, maar ook een weegbrug en bosmanmolen. De boerderijen zijn herbestemd tot diverse musea en vakantiehuizen. Natuur en cultuur beleef je hier! Vanuit Nieuwendijk, dat grotendeels uit Geschenkwoningen uit 1954 bestaat, neem je de pont naar de Grote Haven, ieder uur, en je komt in een andere wereld!

 

 

Een Bosman-molen op eiland Tiengemeten. Foto: Dorp, Stad & Land