Laat een team van experts bouwplannen aan de kust beoordelen

 

Donderdag 5 oktober hield de Tweede Kamer een hoorzitting over het Kustpact, een set afspraken over waar aan de kust mag worden gebouwd. Dat gebeurde mede naar aanleiding van de protesten tegen Brouwerseiland in het Grevelingenmeer.

 

Tijdens deze hoorzitting pleitte directeur Flip ten Cate (Federatie Ruimtelijke Kwaliteit) voor een team van experts die bouwplannen langs de kust beoordelen. Hij is verbaasd over wat er in die set afspraken staat. “Je ziet nu vooral lelijke verrommeling aan de kust. Het Kustpact staat vol met woorden over kwaliteit, maar wat ontbreekt is de garantie dat het beter wordt.”

 

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren haakte daarop in, met de opmerking dat het bij Brouwerseiland niet is gelopen zoals zou moeten en vroeg zich af hoe dat beter kan.

 

Alle belanghebbenden betrekken
Flip ten Cate analyseerde dat nu nog vaak het lokaal bestuur (zoals de gemeente Schouwen-Duiveland als het gaat om Brouwerseiland) de voorwaarden van het bouwplan bepaalt. Nadat het Rijk een vergunning heeft gegeven om op de waterkering te bouwen, bemoeit het zich niet meer met hoe het eruit gaat zien. Daar verandert het Kustpact volgens hem niets aan.

 

Hoe het wel moet? “Betrek allereerst alle belanghebbenden bij een project, ook degene die zich niet via een actiegroep hard uitspreken. Zo breng je alle belangen in beeld en kom je tot een kwalitatief goed ontwerp.” Om te voorkomen dat er aan de kust een ratjetoe van lelijke gebouwen komt, moet er volgens hem een team van experts komen, met daarin de rijksbouwmeester, provinciale bouwmeesters en lokaal adviseurs.

 

Lees de position paper