Water verbindt. De geschiedenis van water heeft ons gebracht waar wij nu zijn en draagt bij aan onze identiteit. Cultuurhistorisch onderzoek draagt bij aan een zorgvuldige gebiedsontwikkeling, planontwikkeling en participatie.
In 1645 werd de trekvaart tussen Maassluis en Delft aangelegd. Bijna tien jaar later, in 1654, werd ook Vlaardingen op deze verbinding aangesloten. Het was een enorme verbetering van het vervoer. De schepen werden door paarden voortgetrokken en waren nu niet meer afhankelijk van de wind. Dat maakte vervoer op vaste dagen en tijden mogelijk. Handelsgoederen konden zo op tijd op de markt in Delft worden bezorgd. Maar voornamelijk was de trekvaart bedoeld voor personenvervoer. Met een snelheid van 5 tot 7 km per uur kon op gemak een tochtje naar Delft worden gemaakt.
Wat is de impact van de trekvaart op de stad Vlaardingen en is die nog zichtbaar? Aanstaande donderdag 12 september geeft erfgoedadviseur Lisanne van den Bulk de lezing ‘Schuitje varen, theetje drinken, de trekvaart in Vlaardingen’, in: Museum Vlaardingen.
Entree: gratis. Aanvang: 20:00 uur, zaal open: 19:30. Opgeven kan hier.